Kihanje boli


bol u koljenu od gihta recenzije o liječenju artroze 3 stupnja

Foto: unsplash. Jeste li se ikada zapitali zašto nas papar kihanje boli natjera na kihanje?

Jedan začin s donekle sličnim učinkom je crveni čili, koji izaziva sličan refleks kihanja, ali za razliku od papra bolan je. O papru Papar u zrnu, bez obzira na to je li cijeli, zdrobljen ili u prahu, uobičajen je začin u gotovo svim kuhinjama svijeta. Papar u zrnu koje jedemo zapravo je plod biljke Piper nigrum, koja je dio obitelji Piperaceae, cvjetnice koja potječe iz tropskih i suptropskih regija Indije.

kako za ublažavanje bolova u petu zgloba zašto bol u poplitealnom zglobu

Piper nigrum je najčešći izvor crnog papra. Mnogo je organskih spojeva prisutnih u papru koji mu daju tipičan oštar miris i ukusna svojstva. Do sada je iz crnog papra izolirano i identificirano gotovo spojevaa jedan od tih spojeva odgovoran je za pokretanje refleksa kihanja.

Pošaljite upit

Problematičan spoj Glavni sastojak crnog papra i tajna njegove ljutine je piperin. Ovaj alkaloid, organski spoj koji sadrži dušik, čini papar jednim od najčešće korištenih začina na svijetu.

  1. Službena stranica Vlade za pravodobne i točne informacije o koronavirusu
  2. Alergije — kad preburno reagira imunosni sustav
  3. Bol u zglobovima tinejdžera
  4. Hondrolon artroza liječenje
  5. Liječenje dijagnoze boli u koljenu

Naravno, što je veći sadržaj piperina, to je iritacija u nosu veća, što znači intenzivniji napad kihanja. Piperin zahvaća određene receptore u nosu i iritira živčane završetke.

bol u mišićima i zglobovima stopala jaka bol u zglobovima nego olakšanje

Kada se ti receptori stimuliraju, pokreću biološki refleksni odgovor kako bi izbacili dosadan papar koji je ušao u nos. Kihanje je u osnovi obrambeni odgovor koji osigurava da nos i receptori što prije budu oslobođeni neugode piperina.

Andreja Barišindr. Alergija u prijevodu s grčkog znači "drukčije djelovanje" je prejaka reakcija imunosnog sustava na uobičajeno neopasne tvari, kao što su pelud ili dlaka kućnog ljubimca. Dodir s takvim tvarima alergenima uzrokuje stvaranje protutijela IgE koja potiču otpuštanje upalnih tvari u tijelu, uključujući histamin, iz upalnih stanica u sluznici vjeđa i dišnog sustava. To uzrokuje pojavu simptoma: šmrcanje ili curenje iz nosa, začepljenost nosa, kihanje, kašljanje, promuklost, škakljanje u grlu, otežano disanje i ponestajanje daha, suzenje te svrbež očiju, nosa i grla, konjunktivitis, alergijski podočnjaci crveni, otečeni zbog povećana dotoka krvi, kožni ekcemi, povraćanje i proljev.

Baš kao što prašina iritira osjetljive nosove, fino mljeveni prah papra u zrnu izaziva iritaciju. Kada je piperin u cijelom zrnu papra, ne može ući u nos niti stupiti u kihanje boli s receptorima.

Međutim, mljevenje zrna papra u finu prašinu oslobađa piperin u zrak, a prah dodatno pogoršava iritaciju, istovremeno pokrećući velik broj olfaktornih receptora koji potom izazivaju kihanje.

uvođenje liječenja artroze u zglob keton za bol u ramenima

Sličan otežavatelj nosa je crveni čili, s kapsaicinom kao glavnim krivcem. Ovaj spoj koji se nalazi u obitelji čilija iritira drugačiji skup receptora, koji su izravno povezani s jednim od glavnih živaca mozga, trigeminalnim živcem.

Kako spriječiti širenje prehlade i gripe?

Poticanje ovog skupa receptora ne samo da dovodi do kihanja, već i do osjećaja boli.