Endoproteza kuka


Ako pripadate prvoj grupi u daljnjem tekstu ćemo Vas upoznati s osnovama Vaše bolesti kuka ili traume te osnovnim značajkama terapije proteze kuka. Često pacijenti dođu na pregled kod operatera s napisanim pitanjima koja ih zanimaju, što je svakako potrebno, no, da ne bi zaboravili baš ono najvažnije što Vas zanima, mi Vam nastojimo pomoći i pokušat ćemo Vam odgovoriti na nekoliko najčešćih pitanja pacijenata.

Građa kuka Zglob kuka predstavlja složenu mrežu kostiju, hrskavice, mišića, endoproteza kuka i tetiva koji moraju raditi kao jedna cjelina. On je jedan od najopterećenijih zglobova u tijelu čovjeka, te nam omogućuje hodanje, sjedenje, savijanje i okretanje noge bez bolova.

endoproteza kuka

Kuk je vrlo stabilan zglob koji se sastoji od kuglastog dijela glave femura na vrhu bedrene kosti, koji ulazi u konkavno zglobno tijelo, čašicu, koji čine kosti zdjelice. Oba zglobna tijela povezana su ligamentima, koji tvore kapsulu zgloba, te su zajedno s položajem koštanih dijelova odgovorni za stabilnost zgloba.

Zglobna tijela, glavica i čašica, presvučena su slojem glatkog tkiva koji se naziva hrskavica. Kapsula okružuje zglob koji luči tekućinu sinovijalna tekućina. Ova tekućina podmazuje zglob, dodatno smanjujući trenje i olakšava pokrete.

Totalna endoproteza kuka (TEP)

Ozljeda ili bolest može oštetiti zglob kuka na nekoliko načina: oštetiti kosti prijelom ili istrošiti hrskavicu degenerativne bolesti. Najčešći uzroci bola u kuku su: osteoartritis OA, reumatoidni artritis, osteoporoza, osteonekroza smrt kosti uzrokovana nedovoljnom opskrbom krviozljede, infekcije i tumori kostiju.

 • Oštra bol u lakatnom zglobu kao strujni udar
 • Bodybuilding bol u zglobu
 • Gel za bol u ramenima
 • Pripravci za liječenje artroze hijaluronskom kiselinom
 • Lijekovi protiv bolova i pucanja u zglobovima

Koji su znakovi oboljenja kuka? Koksartroza se ubraja među najčešće bolesti kuka u starijoj životnoj dobi. Karakterizira je postupni razvoj degenerativnih promjena zglobne hrskavice, a kasnije i ostalih zglobnih struktura.

Informacije za pacijente

Najčešći primarni čimbenici su starija dob, prirođena razvojna anomalija zgloba kuka, prekomjerna tjelesna težina, traumatska oštećenja, upale, lokalni cirkulatorni poremećaji i dr. Endoproteza kuka koji ukazuju na oštećenje u kuku su: Bol Najprije se javlja umor i povremena bolnost pri većem opterećenju oboljelog zgloba, bol nakon duljeg mirovanja te bol prilikom silaženja niz stepenice, a kasnije se pojavljuje bol i i u mirovanju.

Pacijent se noću budi zbog bolova te je nužna upotreba analgetika lijekova protiv bolova. Najčešće se javlja u preponi, glutealnom predjelu, ali i u koljenu. Kontraktura ukočenost U početku se pojavljuje kratkotrajna ukočenost pri prvim pokretima te ograničeni opseg pojedninih pokreta najviše unutarnje rotacije.

Kasnije ta ukočenost postaje fiksirana, a naročito je izražena ukočenost rotatornih pokreta.

AL - MIS Hip Arthroplasty - Totalna proteza kuka - minimalno invazivni pristup

Skraćenja noge. Skraćenje noge je posljedica istrošenosti hrskavice na glavici natkoljenične kosti i u području čašice kao i deformacije glavice natkoljenične kosti i njenog pomaka prema gore kranijalno.

endoproteza kuka

RTG RTG snimka će otkriti gubitak hrskavice te promjene u području glavice natkoljenične kosti te čašice zgloba. Korisno je učiniti i snimku slabinske kralježnice, jer znakovi bolesti često mogu biti pomiješani.

Magnetna rezonanca se koristi rijetko za otkrivanje endoproteza kuka faze bolesti Ostale dijagnostičke metode ne provode se standardno već samo na traženje Vašeg liječnika Kada operirati?

Vrste endoproteza kuka

U koliko se radi o povredi prijelomu kukaVaš liječnik će odrediti vrstu operacije, a za pojedine prijelome kuka, potpuna TEP ili djelomična PEP zamjena kuka bit će idealno rješenje, te operativni zahvat ne treba odgađati. Kod oboljenja kuka, kao i kod gotovo svih bolesti, postoji konzervativna i operativna terapija. Konzervativna terapija, lijekovi protiv bolova analgeticite razni tretmani fizikalne terapije mogu smanjiti bolove te povećati pokretljivost u kuku, ali ne mogu direktno utjecati na uzrok bolesti.

O endoproteza kuka operacije odlučuju bolovi i pokretljivost pacijenta te, kad oni postanu neprihvatljivi, potrebno je odlučiti se za operaciju. Napredak medicine endoproteza kuka tehnike pretvorio je endoprotezu kuka u jednu od najuspješnijih operacija, čiji je vijek preživljavanja vrlo dug te se zbog toga, u dogovoru s liječnikom, treba odlučiti za operaciju u trenutku kada smetnje remete svakodnevni život. U pojedinim slučajevima liječnik može savjetovati na raniju odluku za operaciju, kako ne bi došlo do dodatne štete endoproteza kuka zglobnim tijelima kuka, jer bi tada operacija bila manje uspješna.

Proteza kuka - Što je to? Mnoge bolesti kuka, bilo da su upalne ili degenerativne, zahvaćaju oba zglobna tijela i čašicu zdjelice i glavu natkoljenične kosti. Zglobna hrskavica na oba zglobna tijela je oštećena te postepeno nestaje. Kod hoda i pokreta dolazi do trenja kosti o kost što izaziva bolove. U kasnijoj fazi nastaju promjene na kosti zdjelice i glave natkoljenice.

U pojedinim bolestima aseptična nekroza endoproteza kuka natkoljenicekao i kod ozljede gornjeg dijela natkoljenične kosti, oštećenje se odnosi samo na glavu natkoljenične kosti. Vrsta operativnog zahvata ovisi o oštećenju i o dobi pacijenta. Totalna endoproteza endoproteza kuka TEP — Predstavlja potpunu zamjenu oba zglobna tijela, čašice zdjelice i glave natkoljenične kosti.

Nakon vađenja glavice i dijela vrata natkoljenične kosti, te čišćenja endoproteza kuka zdjelice, oba zglobna tijela se nadomjeste umecima implantatima i na taj način nastaje novi zglob kuka.

Pokrovna resurfacing proteza — Mijenja se samo oštećeni dio zgloba, a to su zglobne plohe, te se na obrađenu glavu natkoljenice, bez rezanja, stavi metalna kapa, a u zglobnu čašicu stavlja se metalni umetak — čašica.

One moment, please

Parcijalna endoproteza kuka PEP — Endoproteza kuka djelomičnu zamjenu samo natkoljeničnog dijela zgloba gornjeg dijela natkoljenične kosti. Ova vrsta proteze radi se uglavnom kod prijeloma vrata natkoljenične kosti kod starijih osoba. Sve te vrste proteza mogu biti bescementne i cementne, ovisno o načinu na koji se učvršćuju u kost. Kod bescementnih proteza, metalni implantat se učvršćuje direktno u kost tako da se implantat, koji je obično veći za 1 mm od endoproteza kuka mjesta za implantat, nabije u nastalu udubinu.

Na površini metalnog implantata nalaze se sitne udubine u koje uraštava kost. Kod cementnih proteza između kosti i implantata stavlja se koštani cement koji ih povezuje.

Please wait while your request is being verified...

Što se radi za vrijeme operacije? Večer prije operacije dobit ćete injekciju u potkožno tkivo trbuha.

 • Oštra bol u zglobu stopala
 • Učinkovit tretman za bol u koljenu
 • Mast za bolove u zglobovima koljena na nogama
 • Alternativno artroza liječenje
 • Liječenje artroze koljena 2 stupnja gimnastika

U injekciji se nalazi antikoagulans, čime se smanjuje rizik od stvaranja krvnog ugruška. Rizik od infekcije može se smanjiti antibiotikom, koji ćete dobiti neposredno pred sam operacijski zahvat.

Totalna endoproteza kuka

Na dan operacije, pred odlazak u operacijsku dvoranu, dobit ćete sredstvo za smirenje koje će omogućiti Vaš miran uvod u anesteziju.

Anestezija je namjerno izazvan gubitak osjeta, posebice bola, radi obavljanja operacije. Nakon što anestezija nastupi, pristupa se Vašem namještanju na operacijskom stolu.

endoproteza kuka

Pozicija bolesnika na operacijskom stolu može biti ili na leđima ili na boku. Jedan i drugi pristup su opisani i primjenjuju se u praksi i ne razlikuju se u krajnjem rezultatu. Zatim se pristupa, u svrhu postizanja sterilnih uvjeta pri operacijskom zahvatu, prijeoperacijskom pranju operacijskog polja posebnim dezinfekcijskim sredstvima i njegovu pokrivanju sterilnim prekrivačima.

Na tijelo Vam se prilijepi elektroda koja omogućava rad električnog uređaja nož, koagulator, i sl. Sam operacijski zahvat započinje presijecanjem kože i potkožnog tkiva sa strane kuka.

 1. Bol diferelin joint
 2. Kuk Vrste endoproteza kuka U osnovi se endoproteze kuka mogu podijeliti na bescementne i cementne.

Nakon presijecanja i razmicanja mekotkivnih struktura, dolazimo do zglobne čahure kuka, zavisno o kirurškom pristupu.

Slijedi otvaranje zgloba — artrotomija, te iščašenje glave bedrene kosti iz čašice zdjelice. Pod odgovarajućim kutem izvrši se osteotomija presjecanje vrata bedrene kostikako bi se moglo obraditi ležište za bedrenu komponentu umjetnog zgloba.